לך לך

סלט בדוס בכשרות אחרת

סלט בדוס

פרשת לך לך היא פרשת הגלות, סיפור כואב על מחיר הבחירה וגזרת הבדידות החלה על כל מי שרואה בחייו ייעוד.
"וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-אַבְרָם, לֶךְ-לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ, אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ"
השלב הראשון בחיים בעלי ערך הוא וויתור על הישן והמוכר. היציאה מתוך חיקה החמים והמרדים של החברה, המשפחה, המסורת והחינוך אל עבר חוסר הוודאות של חיי היחיד. היציאה מרחם האנחנו אל בכי האני של האדם היחיד מול אלוהים האחד.
כמה קל ללכת בתלם, כמה קשה להקשיב לזעקה הפנימית. אך זוהי הלידה השנייה, הרוחנית, האמנותית של האדם והיא ורק היא מעבירה אותו מגדר פוטנציאל אל עבר חיים אמיתיים.

"אני חושב כך: לידתו האמיתית של האדם אינה חלה ברגע שגופו נולד, אלא בשעה אשר בה, מתוך הבלים וסבל, מתרחש לו מאורע פנימי, רוחני, שעל ידיו בא האדם לראשונה לידי הכרת הוויתו.

הנשמה הראשונה היא הנשמה הטבעית והחיים שהיא חוללה היו רק בבחינת אפשרות, הנשמה השנייה היא הנשמה הרוחנית, שעל ידיה הופכים החיים להתגשמות" (החיים כמשל)

זוהי האמירה היהודית. חייו של אבי האומה מתחילים בנטישת ארצו, מולדתו ובית אביו לטובת קול האלוהים הקורא לו אל ארץ לא נודעת.
והמסר החד חייב לעבור לזרעו שעם השנים יצר לו חיק חמים, כוללני, מסוגר וחרד משל עצמו. יהדות אמיתית אינה המסורת אלא נטישתה, העיקר איננו כלל ישראל אלא הקשבתו של היחיד אל קול אלוהים הקורא לו מתוך נשמתו.

"אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, הָיָה דְבַר-יְהוָה אֶל-אַבְרָם בַּמַּחֲזֶה לֵאמֹר:  אַל-תִּירָא אַבְרָם, אָנֹכִי מָגֵן לָךְ, שְׂכָרְךָ הַרְבֵּה מְאֹד"
הפחד גדול, הלא נודע מאיים לבלוע ואלוהים חייב לנחם את ההולך אחריו שהוא מוגן, שהוא עושה את הדבר הנכון
אך הבדידות. הו הבדידות. מה שווה כל האמת כשאין שומע? למה גזר אל על נביאיו לבלתי יקשיבו להם? לעתים מתחשק (כיונה הנביא) לנטוש דבר אל ולברוח בספינה גדולה אל חיי השגרה והבינוניות הכה נעימים ומפנקים. אין הנאה כעצימת עיניים, אין נחת כהליכה אחר העדר, אין חבר נאמן יותר מהרעש המשקיט.
"וַיֹּאמֶר אַבְרָם, אֲדֹנָי יְהוִה מַה-תִּתֶּן-לִי וְאָנֹכִי הוֹלֵךְ עֲרִירִי?"
על כן אלוהים מבטיח לאברהם את בשורת הארץ והזרע.
"ויּוֹצֵא אֹתוֹ הַחוּצָה וַיֹּאמֶר הַבֶּט-נָא הַשָּׁמַיְמָה וּסְפֹר הַכּוֹכָבִים, אִם-תּוּכַל לִסְפֹּר אֹתָם וַיֹּאמֶר לוֹ: כֹּה יִהְיֶה זַרְעֶךָ"

"וְלֹא-יִקָּרֵא עוֹד אֶת-שִׁמְךָ אַבְרָם וְהָיָה שִׁמְךָ אַבְרָהָם, כִּי אַב-הֲמוֹן גּוֹיִם נְתַתִּיךָ"
האמת סופה להישמע, להתפשט, להאיר ככוכבים בתוך הלילה, לעשות לה נאמנים ולנצח.

כך מבטיח האלוהים. האם הוא גם מקיים? לאלוהים פתרונים .

"וְהֶאֱמִין בַּיהוָה וַיַּחְשְׁבֶהָ לּוֹ צְדָקָה"
"וַיְהִי הַשֶּׁמֶשׁ לָבוֹא וְתַרְדֵּמָה נָפְלָה עַל-אַבְרָם וְהִנֵּה אֵימָה חֲשֵׁכָה גְדֹלָה נֹפֶלֶת עָלָיו. וַיֹּאמֶר לְאַבְרָם, יָדֹעַ תֵּדַע כִּי-גֵר יִהְיֶה זַרְעֲךָ בְּאֶרֶץ לֹא לָהֶם וַעֲבָדוּם וְעִנּוּ אֹתָם אַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה.וְגַם אֶת-הַגּוֹי אֲשֶׁר יַעֲבֹדוּ דָּן אָנֹכִי וְאַחֲרֵי-כֵן יֵצְאוּ בִּרְכֻשׁ גָּדוֹל. וְאַתָּה תָּבוֹא אֶל-אֲבֹתֶיךָ בְּשָׁלוֹם, תִּקָּבֵר בְּשֵׂיבָה טוֹבָה. וְדוֹר רְבִיעִי יָשׁוּבוּ הֵנָּה, כִּי לֹא-שָׁלֵם עֲו‍ֹן הָאֱמֹרִי עַד-הֵנָּה.וַיְהִי הַשֶּׁמֶשׁ בָּאָה וַעֲלָטָה הָיָה וְהִנֵּה תַנּוּר עָשָׁן וְלַפִּיד אֵשׁ, אֲשֶׁר עָבַר בֵּין הַגְּזָרִים הָאֵלֶּה"

לפני כמה חודשים כתבתי פה על סלט בדוס. מזכרת המטבח שלי לסבא מאיר.
אך גם אלי קרא האל את קריאת לך לך. גם אותי אילץ לנטוש את מסורת בית אבי, לתור במחוזות זרים ולא נודעים, להילחם במלחמות גדולות, לזעוק במדבר הלילי, להיות נטע מוזר גם לחברה בה גדלתי וגם לזו בה אני חי היום, ללכת שבי אחרי התקווה להישמע ולקוות אל עתיד בארץ המובטחת.
הים הגדול קרא לי, משך אותי בתהומותיו, במחשכיו, בשירו, בפירותיו המוזרים.

המנות בפוסט הזה הן שילוב בין סלט בדוס לבין פירות הים.
יסלח לי אבא, יסלח לי סבא, יסלחו לי כל אבותינו נשמתם עדן, יסלח לי אלוהים. אך זו האמת שלי, השירה שלי, הצעקה שלי והיא קשה וכבדה ואינה נותנת לי מנוח. זו הארץ שהוא הראני וציווני ללכת אליה ואני חייב להקשיב.

"וַיֵּרָא יְהוָה אֶל-אַבְרָם וַיֹּאמֶר אֵלָיו: אֲנִי-אֵל שַׁדַּי, הִתְהַלֵּךְ לְפָנַי וֶהְיֵה תָמִים"

DSC_1266

שווארמה שרימפס עם לבנה וסלט בדוס

חומרים (6 מנות):

לשווארמה:

24 שרימפסים

1 בצל פרוס דק

3 שיני שום

1/4 כפית אבקת קארי

20 גרם חמאה

1 כף שמן זית

1 כף טחינה גולמית

מלח

להגשה:

6 פיתות או 6 טורטיות או 3 לאפות

סלט בדוס

לבנה

 

אופן ההכנה:

לשווארמה: פורסים כל שרימפס לאורכו ל- 4.

מטגנים את הבצל בחמאה עד שהוא זהוב. מוציאים ושומרים בצד.

מוסיפים למחבת את שמן הזית ומחממים אותו עד שהוא לוהט.

מקפיצים את השרימפס בשמן הזית הלוהט כחצי דקה עד לקבלת גוון אדמדם.

מוסיפים למחבת את הבצל המטוגן ומקפיצים עוד חצי דקה.

מתבלים במלח, שום ואבקת קארי ומקפיצים עוד 1/2 דקה.

מסירים מהאש , מוסיפים את הטחינה הגולמית ומערבבים היטב.

להגשה: מחממים קלות את הפיתה / טורטייה / לאפה.

מורחים היטב בלבנה, מפזרים סלט בדוס וממלאים בשווארמה.

1962821_679120198819243_600697651_n 10157398_679120262152570_1454162308_n DSC_1260

 

 

קריספי קלאמרי עם יוגורט ועגבנייה שרופה

רכיבים (6 מנות):

12 יחידות קלמארי

5 כפות סולת

1 כפית תבלין קייג'ן

3 עגבניות

מלח ים, פלפל גרוס

2 כפות שמן זית

שמן לטיגון עמוק

150 גרם יוגורט סמיך

30 פולי סויה (אדממה)

6 כפות סלט בדוס

1 כף שמן צ'ילי

 

אופן הכנה:

שורפים עגבניות על להבת הגז עד שהקלפה שרה.

מצננים קלות ומסירים את קליפת העגבנייה.

חוצים את העגבנייה רחבה ומתבלים במלח, פלפל ושמן זית.

פורסים את הקלאמרי לטבעות דקיקות.

מערבבים את הסולת עם תבלין קייג'ן ומעט מלח.

טובלים את הקלאמרי בסולת המתובלת ומטגנים בשמן עמוק (180 מעלות) כדקה עד פריכות.

מערבבים אדממה, סלט בדוס ושמן צ'ילי

יוצקים לכל צלחת 2 כפות יוגורט עיזים ומניחים מעל 1/2 עגבנייה שרופה.

עורמים מעל העגבנייה מטבעות הקלאמרי הפריכות..

מפזרים מעל ומסביב מסלט הבדוס עם האדממה ושמן הצ'ילי.

קלאמרי

 

קדירת מולים עם סלט בדוס, סלרי ולימון

רכיבים (4 מנות):

600 גרם מולים

1 כרישה פרוסה דק

5 גבעולי סלרי אמריקאי קצוצים דק יחד עם העלים

2 שיני שום קצוצות

100 מ"ל מיץ לימון

100 מ"ל יין לבן יבש

4 כפות שמן זית

50 גרם חמאה

מלח

8 כפות סלט בדוס

 

אופן הכנה:

בסיר רחב ממיסים 20 גרם חמאה יחד עם שמן זית ומאדים כרישה, סלרי ושום על אש קטנה, 10 דקות, עד ריכוך קל.

מוסיפים יין ומיץ לימון, מתבלים במעט מלח ומבשלים עוד 5 דקות.

מוסיפים צדפות, מכסים את הסיר ומבשלים עוד 5 דקות.

ממיסים אל תוך הרוטב את יתר החמאה ומסירים מהאש.

מפזרים מעל סלט בדוס, מערבבים קלות ומגישים.

 

מולים

 

שרימפס חריף על קרם תירס

חומרים (4 מנות):

לקרם:

500 גרם גרעיני תירס

1 שן שום

200 מ"ל חלב

30 גרם חמאה

1 כף קמח תירס

מלח

לשרימפס:

20 יחידות שרימפס קלוף ונקי

4 כפות שמן זית

1 שומר טרי חתוך לקוביות קטנטנות

1 פלפל חריף טרי קצוץ דק

4 כפות ערק

6 כפות סלט בדוס

50 גרם חמאה

 

אופן הכנה:

לקרם: מבשלים גרעיני תירס עם חלב ושום 5 דקות. מסננים.

טוחנים בהדרגה במעבד מזון את גרעיני התירס תוך כדי הוספה הדרגתית של החלב עד לקבלת קרם סמיך. מסיימים בהוספת החמאה. מתבלים במלח.

לפני ההגשה מחזירים לאש, מוסיפים קמח תירס ומבשלים תוך ערבוב עד שהקרם חם.

לשרימפס: מלהיטים 2 כפות שמן זית במחבת ומקפיצים את השומר 2 דקות להזהבה קלה. מוציאים ושומרים בצד.

מוסיפים למחבת את יתר שמן הזית וכשהוא לוהט מקפיצים את השרימפס כדקה עד שהם מאדימים.

מוסיפים לשרימפס את השומר והפלפל החריף ומערבבים.

יוצקים למחבת את הערק ומשלהבים.

מוסיפים סלט בדוס, מתבלים במלח, מערבבים למשך כמה שניות ומסירים מהאש.

מוסיפים למחבת את החמאה ומערבבים עד שהיא נמסה.

להגשה: מניחים קרם תירס בתחתית צלחת עמוקה.

מניחים מעל שרימפס עם הרוטב והירקות.

ועוד כמה אפשרויות קלילות:

א. אפשר לקחת את המתכון לטרטר דג ים עם סלט בדוס ורוטב גספצ'ו ולהחליף את קוביות הדג בראשי קלאמרי שעברו חליטה של דקה אחת במים רותחים.

ב. אפשר להכין פסטה עם רוטב של פירות ים מוקפצים בשמן זית, סלט בדוס וקצת חמאה, יין לבן ופרמז'ן

ג. אפשר להניח מעט סלט בדוס על אוייסטרים חיים.

אויסטרים

 

פסטה פירות ים

 

הפוסט הזה פורסם בקטגוריה אוכל נפש.‏ קישור ישיר לפוסט.

2 תגובות על לך לך

  1. מאת איריס_ד‏:

    מתכונים מקסימים!
    אהבתי את הקישור של אברהם אבינו אל השרימפס…
    מחשבה מקורית…
    :-)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook