חכמה ובינה

קונספירציה של דג ים וחציל קלוי

למתכון←

 

 

יצירת אוכל היא תהליך רב שלבי.

הדרך אל צלחת שאני מרוצה ממנה, היא ארוכה וקשה. תכנונים, ניסיונות, שינויים, טעימות ואחר כך אין סוף תהליכים של בישול ודיוק של טעמים, ריחות ומרקמים, עד שזה באמת קורה.

אבל אם מתכנסים אל גרעין האמת, כל הדרך המפותלת הזו תמיד מתחילה ברגע אחד קטן ובלתי ניתן לחיזוי המכונה בשם השראה או הארה. כמצמוץ העין, נוגעת ואינה נוגעת, בלתי נתפסת, כברק המבריק, כנקודה באפס מימדים. המפץ הגדול שממנו הכל מתחיל.

אנו נוהגים לכנות את אותו רגע מכונן אך לא מתוכנן בשם אינטואיציה. בשפה הקבלית הוא מכונה ספירת החכמה. החכמה היא הרעיון, נקודת הראשית וההתהוות של הכל. ראשית חכמה. יכולת המגע עם ספירת החכמה היא מהות ההבדל בין אומן לבין בעל מלאכה.

עם זאת, אינך יכול להיקרא בשם אומן אם אתה נעצר ברגע ההשראה הזה שאין לו קיום ואינך ממשיך אותו אל עבר השלב הבא המכונה ספירת הבינה – שלב ההתפתחות והבנייה של אותה נקודה למשהו שלם, מובנה וממשי.

תכליתה של האומנות היא ההידמות לאלוהים בשתי הרמות הללו גם יחד. ההתגלות הטוטאלית ראשונה ואחריה עמל ההפיכה שלה למהות בעלת קיום. "החכמה מאין תמצא" – החכמה היא הברקה מן האין סוף. האומנות, שהיא זיווג חכמה ובינה, היא בריאת יש מאין.

זה לא קל, התהליך הזה. המעבר של רעיון מופשט, היולי, אין סופי לתוך מציאות בעלת גבולות ומגבלות, עלול להיות מתיש, דוקר ומתסכל. צפויים לאומן הרבה רגעים של משבר, חרדה ואי נחת. הרבה תחושות של עייפות, חוסר ביטחון וחוסר אמונה. הרבה רגעים בהם יחוש שהוא אינו מובן או לא מסוגל לבטא את עצמו כראוי. אחרי הזיווג של חכמה ובינה מתחיל עיבור מחשבתי המלווה בכבדות ובייסורים.

אבל אין יתרון לחכמה לולא היכולת להפוך אותה לחיים חדשים. אין ערך לנשמה לולא היכולת שלה להיכנס לגוף גשמי. אין שעשוע גדול מרגע הזיווג של סוף ואין סוף ואין שמחה גדולה כרגע הלידה. חדוות יצירה ובריאה חדשה.

 

__________

המנה המוצגת בפוסט הזה היא שילוב של הרבה רעיונות קטנים לתוך מנה אחת.

כעין זיווג של חכמה ובינה, במרכז המנה עומד נתח ממשי וגדול ומסביבו הרבה השראות שכל אחת היא אינטואיציה, נקודה, באפס מימדים.

אין קיום להברקות הללו ללא הנתח שבמרכז הצלחת, אך בזכות קיומן מקבלת המנה את הנשמה שלה.

ועל כן נקרא שמה קונספירציה, מנה ערמומית, מבלבלת, כל נגיסה מן הנתח המרכזי יכולה לאסוף אליה נקודה אחרת וכך כל ביס מקבל אופי אחר ומושך לכיוון שונה.

__________

במרכז המנה עומד גוף אמיתי של דג, על גוף אמיתי של חציל. המגדל הזה נותן למנה קיום ממשי.

מתחת לדג ולחציל מונחת בריכה של יוגורט קרמי וחמצמץ, הנותנת למנה רקע ועומק.

ומסביב לדג ולחציל פזורות האנקדוטות: עגבניות לחות, זיתי קלמטה מושרים במי עגבניות, מרמלדת לימון כבוש, שיני שום קונפי, קרפצ'יו צנוניות, שמן פפריקה מעושנת.

החוט המקשר ומזווג את כל מרכיבי המנה הוא הטעמים הישראליים שלה ועקב כך גם הדג מאופיין במעטפת פריכה של זעתר וסולת.

__________

אני מאוד אוהב דגים. אבל אם אני צריך לבחור מנת דג אחת לקחת איתי לאי בודד זו בלי ספק המנה הזו.

אני חושב שזו אחת המנות שהכי מייצגות את הבישול שלי בשנים האחרונות.

קונספירציה של דג ים וחציל קלוי

 

דג ים במעטפת זעתר

מרכיבים

  • 8 מנות:
  • 8 נתחים של פילה דג ים טרי ללא העור, 60 גרם כל נתח
  • תערובת של 65% סולת ו- 35% זעתר
  • מעט מלח
  • שמן לטיגון עמוק

הוראות הכנה

  • מערבבים סולת וזעתר עם מעט מלח.
  • טובלים את נתחי הדג בתערובת לציפוי אחיד.
  • לפני ההגשה מטגנים בשמן עמוק וחם 2 -3 דקות עד שהדג זהוב ומוכן.

חציל קלוי

מרכיבים

  • 8 מנות:
  • 2 חצילים לא גדולים
  • מעט מלח
  • מעט סוכר
  • מעט צ'ילי גרוס
  • מעט מיץ לימון
  • שמן זית

הוראות הכנה

  • קולים חציל על אש גלויה מכל צדדיו עד שהקליפה מתפחמת והתוך רך.
  • מניחים לשעה על מסננת להגרת הנוזלים.
  • קולפים את החציל.
  • חותכים כל חציל לרוחבו ל- 4 נתחים עבים ושמנשמנים.
  • מתבלים במלח, סוכר, צ'ילי גרוס, מיץ לימון ושמן זית.
מרמלדה לימון כבוש

מרכיבים

  • 1 תבנית אינגליש קייק:
  • 250 גרם לימון כבוש ללא גרעינים
  • 1/4 כפית צ'ילי גרוס
  • 50 גרם גלוקוזה
  • 50 גרם סוכר
  • 200 גרם מים
  • 50 גרם מקריש למרמלדה

הוראות הכנה

  • טוחנים לימון כבוש לרסק חלק, מוסיפים סוכר, גלוקוזה וצ'ילי וטוחנים עוד 2 דקות, מוסיפים בהדרגה מים וטוחנים עוד 4 דקות עד לרסק חלק מאוד.
  • מעבירים את המחית דרך מסננת.
  • מערבבים פנימה בהדרגה את מקריש המרמלדה.
  • מבשלים תוך ערבוב במטרפה עד לרתיחה חזקה.
  • יוצקים לתבנית, מצננים כשעתיים עד שהמרמלדה נקרשת ואז חותכים אותה לקוביות.
  • מייבשים את קוביות המרמלדה 24 שעות בטמפרטורת החדר ואז מעבירים למקרר.

 

קונפי שום

מרכיבים

  • 8 מנות:
  • 16 שיני שום
  • 250 גרם חלב
  • 1 כפית מלח
  • 200 גרם סירופ סוכר
  • 100 גרם שמן זית
  • 100 גרם שמן קנולה

הוראות הכנה

  • מניחים שיני שום בסיר קטן, מכסים בחלב, מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים על אש קטנה 10 דקות. מסננים את שיני השום מהחלב ושוטפים אותן במי ברז.
  • מניחים שיני שום בסיר חדש, יוצקים מעל את סירפ הסוכר ועוד 100 מ"ל מים.
  • מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים ברתיחה בינונית 10 דקות, עד ששיני השום מזוגגות ורכות.
  • מסננים את שיני השום מהסירופ.
  • מחזירים את שיני השום לסיר, יוצקים מעל את השמנים, מחממים רק עד לסף רתיחה ומסירים מהאש.
  • הקונפי נשמר במקרר עד חודש בתוך השמן.

 

עגבניות לחות

מרכיבים

  • 8 מנות:
  • 4 עגבניות
  • 1 כפית מלח גס
  • 1/2 כפית פלפל גרוס
  • 1/2 כפית סוכר
  • 2 כפת שמן זית

הוראות הכנה

  • חתכים את העגבנית ל "פילטים" – דהיינ מקלפים, חתכים לרבעים ומסירים את המיץ והזרעים.
  • את זרעי העגבניות שומרים להכנת מרינדת הזיתים.
  • מסדרים פילטים של עגבניות על תבנית תנור מרפדת בנייר אפיה.
  • מפזרים מעל מלח, פלפל וסוכר וויוצקים את שמן הזית.
  • אופים את העגבניות ב-200 מעלות, 10 דקות.

 

מרינדת זיתים

מרכיבים

  • 8 מנת:
  • 16 זיתים מרוקאיים שחורים או זיתי קלמטה
  • 1 כף שמן זית
  • הגרעינים שנותרו מפילוט העגבניות

הוראות הכנה

  • מגלענים את הזיתים ומשרים בתערובת של שמן זית וגרעיני עגבניות לכמה שעות.

 

שמן אדום

מרכיבים

  • 40 גרם פפריקה מעושנת
  • 20 גרם שום גבישי
  • 250 מ"ל שמן זית
  • 125 מ"ל שמן קנולה

הוראות הכנה

  • מערבבים פפריקה ושום עם שמנים לפחות 48 שעות.
  • מסננים דרך מסננת דקה ומעבירים לבקבוק לחיץ.
קרפצ'יו צנוניות

מרכיבים

  • 8 מנות:
  • 2 צנוניות
  • 1 כף מיץ לימון
  • קורט מלח גס
  • 3 כפות מים קרים

הוראות הכנה

  • פורסים צנוניות לפרוסות דקיקות בעזרת סכין חדה או מנדולינה.
  • מערבבים עם יתר המרכיבים ומשהים עד השימוש.
הרכבה והגשה

מרכיבים

  • 2 כפות יוגורט איכותי וסמיך לכל מנה

הוראות הכנה

  • יוצקים לצלחת 2 כפות יוגורט.
  • מניחים במרכז הצלחת נתח חציל ולצידו א מעליו נתח דג מטוגן
  • מסדרים מסביב לדג ולחציל 2 זיתים, 2 עגבניות לחות, 2 קוביות מרמלדה, 2 שיני שום קונפי ו- 4 פרוסות צנונית
  • מטפטפים מסביב שמן אדום ומגישים.


 ענת סקילי ושיר חסין אחראיות על התמונות היפות. תודה לכן חברות.

 

 

הפוסט הזה פורסם בקטגוריה אוכל נפש.‏ קישור ישיר לפוסט.

5 תגובות על חכמה ובינה

  1. מאת ellana‏:

    מדהים, כרגיל. אני גאה בך, הבן יקיר לי יניב. נפש של משורר, יצירתיות וידי זהב.

  2. מאת ענת סקילי‏:

    כייף להיזכר במנה טעימה, ובתהליך מהנה של הכנה

  3. מאת קובי פיין‏:

    לכל אלה ששואלים מהו מטבח ישראלי, הנה דוגמא מעולה!

  4. ואוו, איזו מנה מדהימה!
    התעלפתי על הרצפה…
    תענוג אמיתי לקרוא אותך
    ולראות את הפלאים שאתה מחולל במטבח… :)
    אתה מדהים לגמרי

    • מאת יניב גור אריה‏:

      תודה רבה פייה יקרה
      איזה כייף זה לקבל פירגונים.
      בעיקר ממך, לאור דעתי הידועה עלייך ועל יצירותייך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook