קצרים לסוכות

מאפה אתרוגים. גלידת הדסים. תמרים בעראק וציפורן. למתכון←

 


סוכות פוגש אותי קודם כל דרך חוש הריח

ידעתי שאני פשוט חייב למצוא דרך ללכוד את הריח המהמם של ארבעת המינים אל תוך צלחת.

אני מאוד אוהב לשבת בסוכה.

מבעד לסכך, גשם של מחשבות קצרות ירד אלי. כמו אושפיזין לרגע, באים והולכים.

קטנות, גולמיות, בלתי מפותחות – על מהותו של החג הנפלא הזה.

אז הנה הם לפניכם כמו שהגיעו אלי. הרבה הגיגים מהסוכה של השנה הזו ומנה אחת שנרקמה במשך כמה שנים ומתחת להרבה סוכות.

______

 

חגי ישראל ביסודם הם חגים חקלאיים.

סוכות הוא חג האסיף.

התבואה נכנסת אל הבית והאדם מצווה לצאת מן הבית אל הסוכה.

ללמדך: אין משענת קבע בעולמנו, אין מקום להסתגרות. הכול תמיד בחוץ, הכול תמיד פתוח.

דווקא בעת האסיף – יוצאים.

סוכה בחצר, סכך דקלים, ארבעת המינים.

סוכות הוא חג החיבור לטבע. מנוחה מהיצירה האנושית. הקשבה.

אין משכן קבע ללב, הוא צריך תמיד להיות נייד.

______

 

המצווה העיקרית של חג הסוכות היא השמחה.

"ושמחת בחגך"

האם ניתן לצוות על פעולה רגשית כמו שמחה? ניתן גם ניתן.

האדם בוחר את רגשותיו בדיוק כפי שבוחר את מעשיו.

______

 

שמחת בית השואבה.

שאיבת המים מנקבת השילוח שמימיה זורמים לאט, העלאתם אל הר המוריה וניסוכם על גבי המזבח.

צמאה הנפש מחודשי הקיץ היבשים, עורגת כאיל אל אפיקי מים, תהום קורא אל תהום.

האדם שואב השראה ממעיינותיו הפנימיים, זו תחילתה של שמחה.

אחר כך הוא מעלה אותה אל הדעת, הופך אותה למילים וליצירה וזו שמחה כפולה.

אחר כך הוא מוציא אותה החוצה אל העולם, מקריב את היצירה אל הקהל ואין שמחה גדולה מזו.

______

 

ארבעת המינים הם אור פנימי., הסוכה היא אור מקיף,

ארבעת המינים הם קו ישר, הסוכה היא טבעתית

ארבעת המינים הם האדם, הסוכה היא מה שמעבר לו

ארבעת המינים הם התוכן, הסוכה היא החלל

ארבעת המינים ריקוד אישי, הסוכה ריקוד מעגלים

זו היא השמחה האמיתית, עטיפה מבחוץ ומבפנים. זיווג. שניים שהם אחד.

______

 

יש משהו לא יהודי, על גבול הפגאני, בטקס הנענוע של ארבעת המינים. זה גם מה שמסעיר בו.

תנועות מונוטוניות, קדימה – אחורה, לזימון הרוח הטובה מששת קצוות עולם לשרות בתוך החלל הריק של הלב.

______

 

"והיה כל הנותר מכל הגויים הבאים על ירושלים ועלו מדי שנה בשנה להשתחוות למלך ה' צבאות ולחוג את חג הסוכות" (זכריה, יד)

חג הסוכות מסמל את הפסקת המתח בין ישראל לגויים. את ההבנה שהתורה והחכמה הן אוניברסאליות. את ביטול ה"אתה בחרתנו". את הצורך לבער מלב היהודי את תפיסת עצמו כעם נבחר.

את המעבר מיהדות לישראליות. את סוף המלחמה.

סוכת שלום.

______

 

יש לי חיבה יתרה לקחת סמלי חג וליצור מהם תבשיל, אך בסוכות זה היה מסובך במיוחד.

לאתרוג יש גם טעם וגם ריח. אבל כמה קשה צריך לעבוד כדי להגיע אל הטעם הזה.

כל כך הרבה שכבות של מרירות שצריך להסיר. הרתחה ועוד הרתחה. ניקיון ועוד ניקיון עד שמטהרים את לב הטעם.

קתרזיס.

______

 

להדס יש רק ריח.

אבל מהו ריח אם לא ארומה? והארומה הרי היא זו שנותנת את העומק של חווית האוכל, יותר מאשר הטעם.

לא נוותר לארומת ההדס. נמצה ונזקק אותה ונהפוך אותה לגלידה.

______

 

ללולב (תמר) יש רק טעם.

שני ריחות אני זוכר מילדותי צמודים לניחוח האתרוג. האחד של מסמרי ציפורן הננעצים באתרוג ונשמרים כך כל השנה לברכת ההבדלה, בורא מיני בשמים.

והשני של בקבוק ערק, מוצמד אל ניצן האתרוג בעודו על העץ, האתרוג גדל בתוך הבקבוק ומבשם אותו.

ניקח את שני הניחוחות, ערק וציפורן ונצמיד אותם אל התמר וכך יהיה לו גם ריח.

______

 

טעם רומז למחשבה, ריח רומז לעשייה.

אך ערבת הנחל הבוכייה אין בה לא טעם ולא ריח.

היא אינה בטלנית, היא ממתינה.

 

 

מאפה אתרוגים. גלידת הדסים. תמרים בעראק וציפורן.


מרקחת אתרוגים

מרכיבים

  • 1.5 ק"ג אתרוג (7 – 8 אתרוגים בינוניים)
  • 3 כפיות מלח גס
  • 1 ק"ג סוכר
  • 50 מ"ל מיץ יוזו (או מיץ לימון)

הוראות הכנה

  • בפומפייה דקה מגרדים קלות חלק מקליפת האתרוג (כדי שמרקמה הסופי של המרקחת יהיה יותר רך), שומרים בנפרד את הגרד להכנת המאפה.
  • חוצים את האתרוג לאורכו ומסירים את הציפה הפנימית והגרעינים.
  • פורסים כל חצי אתרוג לרוחבו לפרוסות דקות.
  • בשלב זה אנו אמורים להישאר עם 1 ק"ג נטו של אתרוג.
  • מעבירים את פרוסות האתרוג לסיר רחב, מכסים במים קרים, מוסיפים כפית מלח גס, מביאים לרתיחה, מבשלים 2 דקות ומסננים.
  • חוזרים על הפעולה פעמיים נוספות.
  • שוטפים היטב את פרוסות האתרוג המבושלות ומעבירים לסיר רחב.
  • יוצקים מעל 1 ליטר מים ו- 1 ק"ג סוכר.
  • מביאים לרתיחה ומבשלים עם מכסה על להבה נמוכה ביותר שעתיים.
  • ב – 5 דקות האחרונות של הבישול מוסיפים את מיץ היוזו.
  • מעבירים את המרקחת לצנצנות נקיות ומצננים.
מאפה אתרוגים

מרכיבים

  • 12 יחידות:
  • לסוכר אתרוגים:
  • גרד האתרוג ששמרנו מהכנת המרקחת
  • 125 גרם סוכר
  • לעוגה:
  • 2 ביצים
  • 225 גרם מרקחת אתרוגים טחונה לרסק חלק
  • 100 גרם סוכר אתרוגים
  • 25 גרם סוכר אינוורטי או דבש
  • 100 גרם חמאה מומסת
  • 150 גרם קמח עוגה
  • 50 גרם אבקת שקדים
  • 8 גרם אבקת אפייה
  • 2 גרם מלח
  • מרקחת האתרוג
  • חמאה מומסת לשימון התבניות

הוראות הכנה

  • משמנים בחמאה מומסת תבניות עוגה אישיות בקוטר 8 ס"מ.
  • לסוכר אתרוגים: מערבבים היטב בידיים בתנועות שפשוף סוכר וגרידת אתרוג עד לקבלת סוכר לח ומבושם.
  • לעוגה: מערבבים במטרפה ביצים, סוכר אתרוגים ומרקחת אתרוג טחונה עד לתערובת אחידה.
  • מוסיפים חמאה בהדרגה, תוך כדי ערבוב.
  • מערבבים את כל החומרים היבשים, מוסיפים אל הבלילה ומערבבים עד למסה אחידה.
  • בתחתית התבניות המשומנות מסדרים שכבה צפופה ומהודקת של פרוסות אתרוג מהמרקחת שהכנו.
  • יוצקים את הבלילה מעל האתרוג עד לשפת התבניות.
  • אופים ב-170 מעלות, כ – 20 דקות, עד שהעוגות מוכנות וקיסם הננעץ בהן יוצא יבש.
  • ממתינים 10 דקות ואז הופכים את התבניות ומחלצים את העוגות.
  • מברישים את העוגה המוכנה בסירופ ממרקחת האתרוגים.
  • הגשה: מומלץ להגיש מחומם קלות במיקרוגל ולזרות מעל מעט מסוכר האתרוגים שנותר.
גלידת הדסים

מרכיבים

הוראות הכנה

  • מערבבים בסיר חלב, שמנת, סוכר אינוורטי ועלי הדס.
  • בקערה מערבבים סוכר ותערובת לגלידה.
  • מוסיפים את האבקות אל הנוזלים תוך כדי ערבוב מתמיד במטרפה.
  • מחממים תוך כדי ערבוב עד רתיחה.
  • מסירים מהאש, ממתינים 3 דקות ואז מסננים היטב.
  • מצננים לפחות 6 שעות במקרר.
  • מקפיאים במכונת גלידה.
תמרים ממולאים בקרם ציפורן

מרכיבים

  • 12 מנות:
  • 24 תמרים לחים
  • מעט ציפורן טחונה להגשה
  • לקרם:
  • 150 גרם חלב
  • 150 גרם שמנת מתוקה
  • 30 מסמרי ציפורן
  • 1 גרם מלח
  • 50 גרם סוכר
  • 3 גרם ג'לן

הוראות הכנה

  • לקרם: מחממים חלב, שמנת ומסמרי ציפורן עד לסף רתיחה. מכבים להבה, משהים לשעה ומסננים.
  • מערבבים סוכר וג'לן ובוחשים אל תוך הנוזל המסונן.
  • מחממים תוך כדי ערבוב עד רתיחה חזקה.
  • מסירים מהאש ומצננים עד שהתערובת נקרשת.
  • מעבירים את הג'ל שנוצר למעבד מזון וטוחנים כמה דקות עד לקבלת קרם חלק ורך. מעבירים לשק זילוף עם צנתר משונן.
  • להגשה: מקלפים את התמרים הלחים. יוצרים בהם חתך אורך ומסירים את הגלעין.
  • פותחים מעט את התמר ומזלפים לתוכו מעט קרם ציפורן.
  • מפזרים מעל מעט ציפורן טחונה.
עראק תמרים

מרכיבים

  • 500 מ"ל ערק
  • 250 גרם סילאן
  • 10 תמרים לחים, מגולענים
  • 1 כוכב אניס
  • 1 תרמיל הל, מעוך קלות
  • 2 מסמרי ציפורן

הוראות הכנה

  • מערבבים בסיר את כל החומרים ומביאים לרתיחה.
  • מסירים מהאש, ממתינים 10 דקות ומוציאים את כוכב האניס, ההל והציפורן.
  • בעזרת בלנדר יד טוחנים את תכולת הסיר למחית חלקה.
  • מסננים דרך מסננת דקה ואז מסננים שוב דרך בד סינון.
  • מעבירים לבקבוק זכוכית ושומרים במקרר.
  • רצוי להכין לפחות שבוע לפני ההגשה.
הגשת המנה

מרכיבים

  • מעט סילאן בבקבוק לחיץ

הוראות הכנה

  • מציירים על צלחת ההגשה פסי סילאן.
  • מניחים בצד אחד של הצלחת מאפה אתרוגים, מחומם קלות (10 שניות במיקרוגל) ובזוק בתלולית סוכר אתרוגים.
  • בצד השני של הצלחת מניחים כדור גלידת הדסים.
  • בין המאפה לגלידה מניחים 2 תמרים ממולאים בקרם ציפורן.
  • לצד המנה מגישים צ'ייסר של עראק תמרים.

נא לשים לב ל..

יש גם הוראות אכילה: מומלץ לסיים את אכילת המנה ואחר כך ללגום את עראק התמרים בשלוק אחד.

 

 


 

 

 

 

 

הפוסט הזה פורסם בקטגוריה דובדבנים.‏ קישור ישיר לפוסט.

7 תגובות על קצרים לסוכות

  1. מאת ענת סקילי‏:

    כל הכבוד על היצירתיות
    כייף לקרוא, כרגיל.
    הולכת להכין סוכר עם גרידת אתרוגים

  2. מהמם! אי אפשר איתך :)
    אינטרפרטציה נפלאה לחג, כל טובו בצלחת אחת :)
    ושוב גלידת ההדסים מסקרנת בטירוף… חג שמחחחחח

  3. יניב היקר – ראשית חג שמח.
    שתי מילים שלא הולכות יחד – מפתיע כרגיל.
    כמו שכבר אמרו ענת וענבל – אין עליך.
    היצירתיות, הכתיבה, השילובים וההקשרים, המחשבה שמאחורי וההוצאה לפועל ראויים לציון (גבוה במיוחד).
    אני בכל פעם נהנית לקרוא.

  4. מאת ellana‏:

    איזו יצירתיות!
    ניסיתי להכין ריבה מאתרוג. קשה עד לאימה. מאז אני לא מעזה לנסות שוב. כל הכבוד לך על ההתמדה. מידי שנה אתה מתמודד עם המשימה הבלתי אפשרית הזו. גם את גלידת ההדסים שלך אני מכירה. אך השילוב שלהם עם התמרים והקומפלקס הזה השזור בהגיגי החג מעלה את הכל לדרגת אומנות. אין כמוך!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook