שמש כתומה

וריאציה על עוגת גזר למתכון←

 

המנה הזו לא התחילה מגזר אלא מהשמש.

 

לעולם בעקבות השמש.  השמש הבוערת מעניקה לנו את שני הדברים החשובים ביותר – אור וחום.

הכמיהה לשמש היא כמיהה לטוב וליופי.

אולם גם סכנה יש בה- כשהערגה הופכת לקרבת יתר אל האור הגדול בלי הגנה, או אז היא מכלה ושורפת.

 

עינינו נשואות תמיד אל השמש, אך רגלינו אינן יכולות להינתק מהקרקע. האדמה היא האימא המקיימת אותנו. מעניקה לנו מזון, מקום, בית, אחיזה.

מהשמש צריך הגנה, מהאדמה אין מה שיגן עלינו. נרצה או לא כולנו עתידים להתפורר אליה, כולנו נסיים את חינו שכובים בבטנה.

 

כך עוברים חיינו, בין השמש והאדמה, בין קרקע ושמיים, בין אור ובור.

האדמה מספקת את צרכינו הבסיסיים, השמש נותנת לנו הארה והשראה.

 

בשני צבעים מצטיירת לנו השמש, צהוב ביום, אדום לעת ערב. ערבובם של שני צבעים אלו מעניק לנו את הגוון הכתום.

קרטנואידים הם חומרי צבע צמחיים, המעניקים לאוכל את הגוונים הצהובים, הכתומים והאדומים ומשמשים להגנת הצמח כנגד יתר קרינה מהשמש. מחקרים מוכיחים כי הקרטנואידים מעניקים לעור הגוף מראה זוהר הדומה לשיזוף השמש. הקרטנואיד הנחקר ביותר הוא הבטא קרוטן המעניק לירקות את הגוון הכתום והוא הוכח כמסייע בהגנה על העור מקרינת השמש.

המסקנה שלי: מאכלים כתומים מכילים בתוכם זיכרון של אנרגיית השמש.

מלך הכתומים, שאפילו קיבל את שמו באנגלית מן הקרוטן, הוא הגזר. הגזר הוא שורש. גדל בתוך האדמה, אך הוא כולו כתום של שמש.

 

למה אנחנו כל כך אוהבים להכין עוגת גזר? התשוקה לגרד ירק כתום אל תוך עוגה חומה באה מן הרצון להביא את חום השמש אל תוך האדמה.

 

במנה המוצגת בפוסט הזה, לקחתי את המרכיבים הקלאסיים של עוגת הגזר, פירקתי והרכבתי אותם מחדש:

הגזר מופיע במנה גם כסורבה וגם כרצועות מסוכרות.

הצימוקים הוחלפו בחמוציות שהפכו למרמלדה כדי לתת למנה מרכיב אדמדם.

האגוזים הוחלפו בחמניות, sunflower, פרח השמש. נבטי החמנייה מעל המנה מסמלים את הנביטה של הצמח מתוך האדמה.

הג'ינג'ר הפך לקראמבל שנותן תחושה של אדמה יבשה מן השמש.

ציפוי הגבינה הנפוץ בעוגות הגזר האמריקאיות הפך לקרם גבינת עיזים שמעניק את הרוך.

להשלמת החוויה הכתומה הוספתי למנה גם פלחי משמש, שאפילו בשמו מתחבאת המילה שמש.

הזעפרן – מלך התבלינים, צובע בכתום היפה שלו פניני טפיוקה, שמעניקים למנה טקסטורה שהיא כמו ריקוד בפה.

 

אצל חז"ל נפוצה המילה "אספקלריא" לתיאור החוויה הנבואית. למילה אספקלריא שני מובנים – זכוכית ומראה. זכוכית משקפת את מה שמאחוריה, מראה את מה שניבט אליה. בכך רמוזה היכולת לראות דברים שבאופן טבעי לא ניתן לראותם – כאילו הם עומדים מולך.

הקינוח הזה הוא ניסיון לכלוא את אור השמש באספקלריא של האדמה.

וריאציה על עוגת גזר

 

עוגת גזר

מרכיבים

  • תבנית אינגליש קייק:
  • 2 ביצים
  • 60 גרם סוכר חום כהה
  • 60 גרם סוכר לבן
  • 25 גרם סוכר אינוורטי
  • 150 גרם שמן
  • 200 גרם גזר מגורד
  • 40 גרם קמח מלא
  • 80 גרם קמח עוגה
  • 2 גרם אבקת אפייה
  • 1 גרם סודה לשתייה
  • 1 גרם מלח
  • 2 גרם קינמון טחון
  • 2 גרם פלפל אנגלי טחון
  • 2 גרם זנגויל טחון

הוראות הכנה

  • מערבבים במטרפה ביצים וסוכרים. מוסיפים שמן בהדרגה ומערבבים עד לתערובת אחידה.
  • מוסיפים גזר מגורד ומערבבים היטב.
  • בקערה נפרדת מערבבים את כל החומרים היבשים.
  • מוסיפים את היבשים אל בלילת העוגה ומערבבים רק עד לתערובת אחידה.
  • יוצקים לתבנית ואופים ב- 150 מעלות, 45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.


 

גזר ומשמש מסוכרים

 

מרכיבים

  • 8 מנות:
  • 3 – 4 גזרים
  • 4 משמשים טריים או מיובשים
  • 300 גרם מיץ גזר
  • 300 גרם גלוקוזה
  • 50 גרם פרוקטוז (סוכר פירות)
  • 25 גרם מיץ לימון

הוראות הכנה

  • במנדולינה או במכונת פריסה פורסים מהגזרים 16 פרוסות אורך דקות (את היתר שומרים לעוגת גזר).
  • מחממים מיץ גזר, גלוקוזה ופרוקטוז עד רתיחה. מוסיפים את פרוסות הגזר ומבשלים בסיר מכוסה 1/2 שעה, אם הסירופ מצטמצם יתר על המידה מוסיפים מעט מים (בסוף התהליך צריך להיות לו מרקם של רוטב סמיך).
  • חותכים משמשים לרבעים, מוסיפים את לסיר החם ומבשלים עוד 5 דקות. מכבים להבה, מוסיפים מיץ לימון ומשהים בסיר מכוסה עד לצינון מלא.
  • שומרים בנפרד את הגזר, המשמשים והסירופ.

 

טפיוקה זעפרן

מרכיבים

  • 8 מנות:
  • 100 גרם טפיוקה
  • 750 מ"ל מים
  • מעט זעפרן
  • 100 גרם חלב עיזים
  • 100 גרם סירופ בישול הגזר והמשמש

הוראות הכנה

  • מרתיחים מים עם מעט זעפרן בסיר רחב. מוסיפים את הטפיוקה ומבשלים 12 דקות.
  • מסננים את הטפיוקה, שוטפים היטב, מכסים במים קרים ומשהים 5 דקות, מסננים ושוטפים.
  • מניחים את הטפיוקה בצד ל- 5 דקות ואז שוטפים היטב תוך כדי הפרדת הגרגירים. חוזרים על פעולה זו פעמיים נוספות.
  • מעבירים את הטפיוקה לקערה או קופסא רחבה.
  • מחממים את חלב העיזים עם סירופ הגזר ומעט זעפרן עד רתיחה. שופכים את הנוזל החם על הטפיוקה ומערבבים היטב.
  • משהים שעה בטמפרטורת החדר, בעזרת מזלג מפרידים בין הגרגירים שנדבקו ומעבירים למקרר עד השימוש.
  • לפני השימוש מפרידים שוב עם מזלג בין הגרגרים שנדבקו.

 

קרם גבינת עיזים (בטכניקת fluid gel)

 

מרכיבים

  • 8 מנות:
  • 100 גרם גבינת פרומעז
  • 25 גרם חמאת עיזים
  • 275 גרם חלב עיזים
  • 20 גרם סוכר אינוורטי
  • 30 גרם סוכר
  • 4 גרם ג'לן

הוראות הכנה

  • חותכים לקוביות קטנות את חמאת וגבינת העיזים.
  • מניחים את כל המרכיבים בסיר ומערבבים היטב בעזרת מטרפה.
  • מבשלים תוך כדי ערבוב עד רתיחה חזקה.
  • מסירים מהאש ומצננים עד שהתערובת נקרשת.
  • מעבירים את הג'ל שנוצר למעבד מזון וטוחנים כמה דקות עד לקבלת קרם חלק מאוד.
  • מעבירים לשק זילוף עם פייה חלקה ושומרים במקרר עד השימוש.

 

 

מרמלדת חמוציות

 

מרכיבים

הוראות הכנה

  • מחממים את מיץ החמוציות עד לסף רתיחה. מוסיפים את החמוציות, מכבים להבה ומשהים לפחות 6 שעות.
  • במעבד מזון טוחנים את החמוציות, תוך כדי הוספה הדרגתית של המיץ עד לקבלת רסק חלק. מעבירים דרך מסננת כדי להיפטר מגושים וקליפות.
  • שוקלים 400 גרם מהמסה ומעבירים לסיר (אם יש צורך משלימים עם מעט מים), מערבבים פנימה ציטראט, אגר ופקטין ומבשלים תוך כדי ערבוב במטרפה עד לרתיחה חזקה.
  • יוצקים לתבנית אינגליש קייק, מצננים עד שנקרש וחותכים לקוביות.
סורבה גזר

מרכיבים

הוראות הכנה

  • מערבבים היטב ומקפיאים במכונת גלידה.
קראמבל ג'ינג'ר

מרכיבים

  • 100 גרם אבקת שקדים
  • 100 גרם קמח עוגה
  • 100 גרם סוכר חום בהיר
  • 100 גרם חמאה
  • 20 גרם זנגויל טחון

הוראות הכנה

  • מעבדים את כל החומרים עד לקבלת בצק.
  • מפוררים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
  • אופים ב- 160 מעלות, 12 – 15 דקות להזהבה קלה בלבד. מצננים ומפוררים שוב לפירורים גסים.
הרכבת המנה

מרכיבים

  • נבטי חמניה

הוראות הכנה

  • חותכים את עוגת הגזר ל- 3 חלקים לאורך ושוב ל- 3 חלקים לרוחב לקבלת 9 רצועות. חותכים כל רצועה לקוביות גדולות.
  • מפזרים על הצלחת 2 כפות קראמבל ג'ינג'ר.
  • מניחים בצלחת במקומות שונים 3 קוביות עוגת גזר ומטפטפים עליה מסירופ הגזר.
  • מזלפים תלולית מקרם גבינת העיזים ליד כל קוביית עוגה. מניחים ליד הקרם כפית טפיוקה זעפרן וקוביית מרמלדת חמוציות.
  • במקומות נוספים בצלחת מניחים 2 פרוסות גזר מסוכר ו- 2 חתיכות משמש מסוכר.
  • מניחים במרכז הצלחת כדור סורבה.
  • מניחים 5 נבטי חמנייה במקומות שונים בצלחת.

 

 

 

 

הפוסט הזה פורסם בקטגוריה דובדבנים.‏ קישור ישיר לפוסט.

6 תגובות על שמש כתומה

  1. המנות שלך מזכירות לי אוכל של שפים גדולים – עוד יותר אחרי שטעמתי את הדברים הנפלאים שלך ביום שישי האחרון!

  2. מנה מדהימה בחלט מסכימה עם יאיר

  3. מאת קובי פיין‏:

    ה"סימפוניה לשמש" של הפילהרמונית שלך ,נראית מדהימה! שילוב ומסע מרתק של צבעים,מרקמים ,טקסטורות,טעמים,בקיצור ,שאפו!

  4. מאת אילנה גור אריה‏:

    אכן סימפוניה שצליליה מענגים את האוזן, עם זאת יש בה ערך מוסף של ריחות וטעמים. עונג לכל החושים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook