תבנית נוף מולדתו

עוגת ביסקוויטים למתכון←


טעמים של זכרונות מפלחים כמו סכין בבטן, עוגה מהילדות זה חץ ישיר ללב.

זו הסיבה שלמרות שיש הרבה עוגות נפלאות בעולם, תמיד חוזרים אל עוגת הביסקוויטים כמו גנב שחוזר למקום הפשע.

 

יש שיגידו שנוסטלגיה היא בריחה אל מה שלא ישוב עוד במקום להתעסק בהווה המשמעותי.

אני טוען שהמבט אל המקום ממנו התהוונו, הוא ניסיון לקבל בחזרה תמונה בהירה על מה שאנחנו באמת, לפני שהמציאות הכתיבה לנו את תנאיה.

זו הסיבה שקוראים לזה התרפקות על העבר, לא בריחה – אלא משענת ונחמה.

כמו עץ אשר מביט אל שורשיו,  כדי להכיר את מהותו, לפני שהענפים המשתרגים החלו להסתבך.

והשורשים סופגים את כל הטלטלות שהוא עובר והופכים אותם לחלק ממנו.

ומהו אוכל אם לא אחת הדרכים שלנו לספוג את החיים, לחוות.

 

חוויה

 

איזו מילה נפלאה !! כמה שהיא נשמעת הכרחית לשפה העברית, היא אינה מילה עתיקה והיא חודשה על ידי א.ד גורדון מתוך צמד המילים – חיים ו – הוויה.

 

במקום להסביר, אביא את הדברים בלשונו היפהפיה::

"האדם, בעל ההכרה האנושית, עשוי להשיג יותר לא רק על ידי ההכרה, כי אם על ידי עצם החיים.

אבל פה אני רואה סוף סוף הכרח בדבר, למצוא מבטא יותר מדויק למושג שאני רוצה לתת לו ביטוי בשם 'חיים', ובאין ברירה, אתרשה לחדש שם מיוחד חוויה (על משקל הוויה), אבל אני מוצא צורך להדגיש בכל תוקף, כי אין זה שם מופשט או שם לאיזה כוח מיוחד, כי אם אותו הדבר, המובן בשם 'חיים', רק בבחינה מיוחדת, בבחינת אותו הכוח המהווה בטבע החי בכלל וכוח משיג באדם במיוחד"


חיים והוויה – נשמה, תודעה מופשטת, אשר עוברת דרך החיים וסופגת אותם.

כי מה בעצם מגדיר אותנו ? לא המחשבות ולא התסכולים וגם לא המהות המופשטת, אלא דווקא אוסף של כל החוויות שחווינו והפרשנויות הפנימיות שנתנו להם.

 

כותרת הפוסט הזה היא ביטוי שחדר לשפתנו משיר נפלא של שאול טשרניחובסקי. בואו נעשה חסד עם עצמנו וניקח רגע להתבונן בשיר הזה:

 

"האדם אינו אלא קרקע ארץ קטנה

האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו

רק מה שקלטה אוזנו – עודה רעננה

רק מה שספגה עינו – טרם שבעה לראות.


כל אשר פגע במשעולי טללים ילד

מתלבט, נכשל, על כל גוש ועי – אדמה.

בעוד בסתר נפשו ובלא דע

ערוך מזבח – עליו יקטיר מדי יום ביומו

למלכת השמיים, לכוכב ומזלות


ואך ברבות הימים ובמלחמת ישות

ומגילת ספר חייו הולכת מתפרשת,

ובאו אחד אחד ויגלה פשר

כל אות ואות וסמל – סמל כל הבאות,

שחוקקו עליה מראשית ברייתה –

האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו"

 

איזה מילים מרהיבות!! הן חודרות אותי עמוק מאוד. כי טשרניחובסקי ביכולת הביטוי הגאונית שלו, נתן לי מילים להבין את מה שאני מרגיש כלפי אוכל ובישול.

 

מעולם לא היתה עוגה שעבדתי עליה כל כך מעט וגררה כל כך הרבה תגובות ורגשות.

כששאלתי את אלכס חברי הטוב מה הוא רוצה ליום ההולדת, הוא לא התלבט לרגע וענה "עוגת ביסקוויטים", בשבילו, כמו בשבילי, זה זיכרון ילדות משוכתב.

אך גם כששאלתי את אילה, ביתי- אהובתי שעדיין לא מלאו לה אפילו ארבעה אביבים, איזו עוגה היא הכי אוהבת שאני מכין? היא ענתה "עוגת ביסקוויטים".

לאילה אין זכרונות ילדות כי היא עדיין בעיצומה של הילדות ואין בעוגת ביסקוויטים בשבילה יותר תחושה של בית מכל אחת מהעוגות האחרות שאני מכין.

אך יש תת מודע קולקטיבי, משותף לכולנו, כמו מירוץ שליחים של חוויות והלפיד עובר מדור לדור.

ילדות ישראלית.

 

במתכון הזה יש דוגמא יפה לדרך בה אני רואה את יכולת הביטוי העצמית שיש לכל חוליה בשרשרת הזכרונות, מבלי צורך להינתק ממנה.

כי המטרה מבחינתי אינה רק לקחת זיכרון ולהעבירו הלאה, אלא גם להטביע חותם אישי. כדי שבדרכו אל הדור הבא יהיה בעל שורשים עמוקים, אך גם טרי ורענן.

 

אני לא כל כך מתחבר לשילוב של גבינה ושוקולד וגם לא אוהב את הארומה של אינסטנט פודינג וניל, לכן את עוגת הביסקוויטים שלי בחרתי למלא בקרם דיפלומט, שזה בעצם קרם פטיסייר מאוורר בקצפת. כך שמרתי על הגוון הבהיר, על המרקם האוורירי ועל טעמי הוניל – אבל בהתאמה לחך שלי.

את קרם הפטיסייר אני לא מכין בשיטה הקלאסית של הסמכה עם קורנפלור וחלמונים, אלא בטכניקה שכבר דיברתי בשבחה אשר נקראת "fluid gel" – הטכניקה הזו מאפשרת לי לקבל מרקם קרמי וחלק יותר וטעם טהור ונקי.

לציפוי העליון היה לי ברור ששוקולד אמיתי יחליף את הציפוי המסורתי של מרגרינה וקקאו. מצד שני רציתי לשמור על המרקם הרך של הקרם ההוא ולא להיגרר אל המרקם העשיר של גנאש קלאסי שעשוי מ- 50% שוקולד מריר (שהוא נפלא כשלעצמו, אך פחות הולם את עוגה הזו). גם כאן, טכניקה מודרנית של שימוש במייצב טבעי, מאפשרת לי להכין גנאש עם כמות קטנה יותר של שוקולד, כדי לשמור על הטעם קל ועל המרקם רך, אך עדיין יציב.

 

התלבטתי אם להכין גם את הביסקוויטים לבד, החלטתי שלא. למה? ככה!!

 

עוגת ביסקוויטים


קרם דיפלומט

מרכיבים

  • 400 גרם חלב
  • 200 גרם שמנת מתוקה
  • 60 גרם חלמונים (3 יחידות)
  • 100 גרם סוכר
  • 1 גרם מלח
  • 1 מקל וניל חצוי לאורך ומגורען
  • 1 כפית מחית וניל או תמצית וניל טהורה
  • 10 גרם סוכר אינוורטי (לא חובה)
  • 20 גרם אבקת חלב רזה (לא חובה)
  • 6 גרם ג'לן
  • 4 גרם אבקת ג'לטין
  • 250 גרם שמנת מתוקה קרה, להקצפה

הוראות הכנה

  • מערבבים בסיר חלב, 200 גרם שמנת, חלמונים, סוכרים, מלח, ונילים ואבקת חלב.
  • בוחשים פנימה במטרפה את הג'לן.
  • מבשלים תוך כדי ערבוב במטרפה עד רתיחה חזקה.
  • מעבירים לקופסא רחבה ומצננים עד שהקרם נקרש (כשעתיים). מעבירים את הג'ל שנוצר למעבד מזון וטוחנים כמה דקות, עד לקבלת קרם חלק מאוד. מעבירים לקערה.
  • מערבבים את הג'לטין עם 20 גרם מים קרים לכמה דקות, עד שהמים נספגים בו לחלוטין.
  • מעבירים למיקרוגל ל- 15 – 20 שניות, עד שהג'לטין נמס.
  • מניחים את השמנת הקרה להקצפה בקערת המיקסר. מערבבים כפית מהשמנת אל תוך הג'לטין המומס ולאחר מכן מערבבים במטרפה את תמיסת הג'לטין אל השמנת.
  • מקציפים במהירות בינונית – נמוכה עד שהקצפת תופחת ומתחילה להתעבות. מגבירים מהירות ומקציפים עד לקצפת כמעט יציבה. (חשוב לשים לב לא להגיע לקצפת  קשה).
  • בעזרת לקקן מקפלים את הקצפת בעדינות אל הקרם.
ציפוי שוקולד

מרכיבים

  • 200 גרם שמנת מתוקה
  • 0.5 גרם יוטה קרגינן
  • 1 כפית מחית וניל או תמצית וניל טהורה
  • 10 גרם סוכר אינוורטי או דבש
  • 1 גרם מלח
  • 20 גרם חמאה
  • 100 גרם שוקולד מריר

הוראות הכנה

  • מבשלים יחד את כל המרכיבים – מלבד שוקולד וחמאה – תוך ערבוב עד רתיחה.
  • מוסיפים פנימה שוקולד וחמאה ובוחשים עד שהשוקולד נמס והתערובת עומדת לרתוח שוב. משתמשים מיד.
הרכבת העוגה

מרכיבים

  • 2 תבניות אינגליש קייק:
  • 40 ביסקוויטים פתי בר שוקו
  • 15 גרם נס קפה
  • 350 גרם חלב
  • 1 כמות קרם דיפלומט
  • 1 כמות ציפוי שוקולד, חם

הוראות הכנה

  • ממיסים את הקפה בחלב.
  • טובלים את הביסקוויטים עד שהם ספוגים היטב ומתחילים להתרכך
  • מסדרים בתבנית שכבת ביסקוויטים, מורחים ב 1/3 מכמות הקרם וחוזרים על הפעולה פעמיים נוספות עד שהקרם נגמר.
  • מסיימים בשכבת ביסקוויטים (סה"כ – 4 שכבות ביסקוויטים, 3 שכבות קרם).
  • מצפים בציפוי השוקולד ומצננים לפחות שעתיים.

 

 

 

הפוסט הזה פורסם בקטגוריה דובדבנים.‏ קישור ישיר לפוסט.

7 תגובות על תבנית נוף מולדתו

  1. מאת מוסקט‏:

    בהחלט אחת העוגות ,אם לא ה….ופוסט נהדר!

  2. מאת אילנה גור אריה‏:

    רוצה לטעום!

  3. מאת שוששוש (חמותך :-) )‏:

    כרגיל נפלא – אבל אם אנחנו רוצות להכין – כתוב בשפת "הדיוטות" כלומר מה אפשר לשים במקום …. יוטה קרגינן וכמה? או 1 כמות קרם דיפלומט ???
    אין עליך – אתה אומן

    • מאת יניב גור אריה‏:

      למה במקום? כל חומר שאת צריכה תוכלי לקבל ממני והתהליך הוא קלי קלות, יותר קל מההקצפות ושר התעסקויות.

  4. מאת דיאמה‏:

    עוגה נדירההה,אבל הג׳לן מאוד נחוץ ? אפשר לשים משו במקום ??

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook