רחוב הארבעה

ניוקי. קרם פרמז'ן. פסטו. נקטר עגבניותלמתכון←

 

ישנם שילובי אוכל אשר מושלמים יחד באופן טבעי ואינם צריכים הסברים. המתכונים הללו הם מבחינתי מתכוני הבסיס אשר עליהם מושתתת כל חכמת הבישול.

כזה הוא הרצף ניוקי – עגבניות – פסטו – פרמז'ן. כשהם מתחברים יחד על הצלחת ובחיך, אזי מעגל נסגר והזרם שנוצר מסיר כל ספק, ממיס כל התנגדות ואינו זקוק למילות שכנוע

 

שמתי לב שהרבה מנות אצלי בנויות על שילוב של ארבעה מרכיבים. אני חושב שרצף המורכב מארבעה אלמנטים, יש בו שלמות. כמו בציור המזרחי של יין וינג, שני קטבים מנוגדים מתחברים כשכל צד מזהה שהצד שכנגדו קיים גם בתוכו. זכר ונקבה מתחברים, כשכל אחד מהם כלול גם הוא מהזכרי והנקבי שבו.

בדיוק באותו אופן בנוי גם התהליך היצירתי על ארבה שלבים: השראה, תכנון, מעשה ודיבור.

 

מה שמייחד את המנה שלפניכם הוא שניתן לפרק ולהרכיב אותה בכל מיני צורות. הניוקי הוא תמיד במרכז. הפרמז'ן, העגבניות והפסטו יכולים לחוג מסביבו באופנים שונים, כתנועת האלקטרונים מסביב לגרעין האטום, כאשר האחד עוטף אותו, השני נח מתחתיו והשלישי מטפטף מעליו.

אני עטפתי את הניוקי בקרם פרמז'ן , הנחתי על נקטר עגבניות וטפטפתי מעליו פסטו, אך בדיוק באותה מידה יכולתי לעטוף את הניוקי בפסטו ולטפטף את קרם הפרמז'ן מעליו, או לעטוף את הניוקי בנקטר העגבניות ולהניח את קרם הפרמז'ן מתחתיו.

כמו משפט בעברית: הניוקי הוא תמיד הנושא, כל אחד מהרכיבים האחרים יכול להיות הנשוא ואזי יתר המרכיבים הופכים להיות המושאים.

 

 

ניוקי. קרם פרמז'ן. פסטו. נקטר עגבניות

 

קרם פרמז'ן

מרכיבים

  • 300 גרם חלב
  • 100 גרם שמנת מתוקה
  • 150 גרם גבינת פרמז'ן מתוצרת איטלקית מגורדת דק
  • 1 גרם קסנתן
  • 3 גרם מלח
  • 100 גרם חמאה רכה וחתוכה לקוביות

הוראות הכנה

  • מחממים יחד שמנת וחלב עד לסף רתיחה.
  • מסירים מהאש ובוחשים פנימה פרמז'ן עד להמסה מלאה של הגבינה בתוך הנוזל.
  • מעבירים את הרוטב למעבד מזון, מוסיפים מלח וקסנתן וטוחנים 2 דקות.
  • מוסיפים פנימה בהדרגה את החמאה ואחרי שהיא נטמעת ברוטב ממשיכים לטחון עוד 2 דקות עד לקבלת רוטב חלק וקרמי.

נא לשים לב ל..

– תוספת הקסנתן לרוטב מאפשרת להכין אותו מראש ולחמם בשנית לפני ההגשה בסיר, במחבת או במיקרוגל. ניתן אפילו להקפיא ולהפשיר את הרוטב מבלי שהוא יתפרק. אם לא מוסיפים קסנתן יש להכין את הרוטב ממש לפני ההגשה ולהשתמש בו מיד.

– ככל שאיכות הפרמז'ן שנשתמש גבוהה יותר כך נקבל רוטב איכותי יותר. הכי טוב להשתמש בפרמג'אנו רג'אנו, אבל גם גראנה פדאנה תתן תוצאה טובה מאוד. לא כדאי להתפתות להשתמש בפרמז'ן מתוצרת מקומית כי נקבל רוטב תפל וחסר אופי

– הרוטב הזה מצוין גם בפני עצמו גם למנות פסטה אחרות, לריזוטו, לירקות (אספרגוס או ארטישוק לדוגמא) ולדגים צלויים

פסטו

מרכיבים

  • 1/2 ק"ג בזיליקום
  • 100 גרם שקד מולבן פרוס
  • 6 שיני שום
  • 7 גרם מלח
  • 3 גרם סוכר
  • 10 גרם מיץ לימון
  • 100 גרם פרמז'ן איטלקית מגורדת
  • 300 גרם שמן זית עדין

הוראות הכנה

  • קולים את השקדים בתנור שחומם מראש ל- 140 מעלות, 12 – 15 דקות, עד הזהבה קלה. מצננים.
  • מכניסים את כל חומרי הרוטב מלבד השמן למעבד מזון וטוחנים קלות.
  • מוסיפים את שמן הזית בהדרגה, תוך כדי טחינה עד לקבלת רוטב במרקם אחיד, אך מחוספס.

נא לשים לב ל..

הסוכר ומיץ הלימון אינם חלק מהמתכון המקורי, אך הם עוזרים לחדד את הטעמים ובעיקר למסך את המרירות הנוטה להתווסף אל זני הבזיליקום הישראליים.

וריאציות

למרות שהגרסא הקלאסית של רוטב הפסטו כוללת צנוברים קלויים, אני בחרתי בגרסא קצת פחות מקובלת (אם כי גם לה יש שורשים איטלקיים) בה את מקומם תופסים שקדים, כיוון שהיא יותר מתאימה בעיני למנה המוצגת בפוסט שלפניכם.

ניתן להשתמש להכנת המנה גם בפסטו קלאסי ואז גם לעיטור המנה נשתמש בצנוברים קלויים במקומם של פרוסות השקדים.

נקטר עגבניות

מרכיבים

  • 1 ק"ג עגבניות טריות, אדומות ובשלות
  • 1 כפית מלח גס

הוראות הכנה

  • במעבד מזון טוחנים יחד את העגבניות והמלח כמה דקות, עד לקבלת רסק חלק.
  • מעבירים את הרסק שנוצר דרך מסננת בכדי להיפטר מקליפות וגרעינים.

נא לשים לב ל..

מומלץ לשלב יחד זנים שונים של עגבניות כדי לקבל מנעד כמה שיותר רחב של טעמי עגבניה.

הרכבת המנה

מרכיבים

  • לכל מנה אנחנו צריכים:
  • 80 גרם ניוקי (שאת המתכון שלו כבר נתתי בעבר)
  • 3 כפות קרם פרמז'ן
  • 3 כפות נקטר עגבניות
  • 1 כף פסטו
  • 1 כפית שקדים מולבנים פרוסים וקלויים (באותו אופן שקלינו אותם להכנת הפסטו)
  • 1 כף של גבינת פרמז'ן מגורדת גס

הוראות הכנה

  • מבשלים את הניוקי בהרבה מים מומלחים ורותחים עד שהם צפים.
  • מחממים קלות את קרם הפרמז'ן במחבת רחבה.
  • מוסיפים את הניוקי אל קרם הפרמז'ן שבמחבת, יחד עם 2 כפות ממי הבישול שלו. מבשלים ברתיחה עדינה כ-2 דקות, עד שהכל הרוטב עוטף את הניוקי ובמחבת אין עוד נוזלים.
  • יוצקים לצלחת עמוקה נקטר עגבניות
  • מניחים מעל את הניוקי העטופים בקרם הפרמז'ן
  • מטפטפים את הפסטו ב- 4 -5 נקודות שונות על הניוקי
  • מפזרים מעל פרוסות שקדים קלויים ופרמז'ן מגורדת

וריאציות

כמו שציינתי למעלה באותו אופן ניתן לעטוף את הניוקי במחבת בפסטו, להניח בצלחת על נקטר העגבניות ולטפטף מעליו שלוליות של קרם פרמז'ן. או להקפיץ את הניוקי במחבת עם נקטר עגבניות, להניח בצלחת על קרם הפרמז'ן ולטפטף מעליו את הפסטו..

 

הפוסט הזה פורסם בקטגוריה אוכל נפש.‏ קישור ישיר לפוסט.

5 תגובות על רחוב הארבעה

  1. מאת ellana‏:

    איך שאני אוהבת ניוקי… והניוקי שלך הוא מן המעלה הראשונה הן במראה והן בטעם.

  2. שילובי אוכל מושלמים זה בהחלט המונח במקרה הזה
    ובכלל שלמות זו מילה שמודבקת על הפוסט הזה…
    (למרות הקנסתן P:)
    מהמםםםם!!!!
    לא נכנסת אלייך יותר כשאני רעבה בחיים….

  3. מאת קובי פיין‏:

    אני זוכר את המשפט "העולם עומד על ארבעה דברים",אתה מן הסתם ודאי גם זוכר .(הזכר לי מהם,שכחתי…)
    אותך האל חנן בחכמה ,בינה ודעת, ואתה חולק איתנו בנתינה-עוד ארבעה.
    בארבעה בנים דיברה תורה…
    ארבע אימהות…
    מחשבות ששם הפוסט שלך שלח אותי,כל מיני דברים טובים על הסיפרה 4 ,אולי כי נולדתי ב4/4/64 ?
    מכל מקום,מנה "מחבקת" שתמיד תענוג לאכול,הכל מתחבר למשהו רך ונמס בפה.
    תודה !

    • מאת יניב גור אריה‏:

      העולם עומד דווקא על 3 דברים….(תורה, עבודה וגמילות חסדים)
      אבל בארבעה פרקים העולם נידון, ארבעה דברים בחכם וחילופיהם בגולם.
      הכל קשור לשם ה' שבנוי מ- 4 אותיות, המבטאות 4 עולמות או 4 התגלויות אלוהיות- חכמה, בינה, תפארת ומלכות. אצילות, בריאה, יצירה , עשייה.
      בהופעה האלוהית הן ברק ההתגלות, הפילוסופיה והרעיון, המוסריות והצדק, החיים האמיתיים
      או בהופעתן בתהליכי נפש האדם – הברקה, פיתוח רעיון, מעשה ודיבור.
      2 זיווגים – הראשון רעיוני והשני פיזי.

  4. מאת איריס‏:

    מקסים!
    גם התמונות וגם המתכונים נראים נפלא. אני רצה לנסות…
    רק בשינוי קל: פסטו בעיני מוכרח, אבל מוכרח להיות עם צנוברים.
    לא שקדים ולא שום סוג שהוא של זרעונים – רק צנוברים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook