עזוב אותי בשקט

עיון בפרשת מצורע

ומתכונים ל:

שני מרקים עם ערמונים

11086019_916579841725885_421522_n

 

​וַיְדַבֵּר יְהוָה אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר: זֹאת תִּהְיֶה תּוֹרַת הַמְּצֹורָע בְּיוֹם טָהֳרָתוֹ

פרשת מצורע עוסקת בעניינו של מי שחלה בנגע הצרעת.

אמרו רבותינו זיכרונם לברכה:  אין הנגעים באים על האדם אלא על לשון הרע שמוציא מפיו ורוח הקדש צווחת ואומרת לו: 'אל תתן את פיך להחטיא את בשרך' (קהלת ה ה), (מדרש תנחומא על פרשתנו)

לפי המסורת צרעת היא עונש על חטא לשון הרע וזה יהיה נושא הפוסט הזה.
לפי ההלכה ישנם ארבעה סוגים של לשון הרע:
א. רכילות – דיבור סתמי על מישהו אחר. סיפורי עובדות בלבד, ללא מחמאות וללא הכפשות.
ב. לשון הרע – דיבור רע על אדם אחר באמצעות עובדות נכונות.
ג. הוצאת שם רע – דיבור רע על אדם אחר באמצעות שקרים וכזבים.
ד. אבק לשון הרע – דיבור על אדם אחר דברים טובים ושבחים.

בניגוד למקובל בשפה המודרנית, לשון הרע בתורה אינו מתייחס לשקרים, אלא לדיבור סרה על אחר גם אם הוא אמיתי.
בנוסף אפילו דיבור של שבח בהגזמה נחשב "אבק לשון הרע", כיוון שכולנו יודעים שכל הפלגת שבח על צד שלישי מובילה בסוף ל: " כן, אבל…." ומכאן הדרך לקנאה ותככנות קצרה ביותר.
גם רכילות שהיא סתם דיבור על אדם אחר ללא מטרה: פלוני עשה כך, הוא קנה משהו, היא אמרה משהו – הכל אסור.
התורה בעצם אומרת לנו שכל אחד צריך להתעסק בענייניו הוא ולא בענייני האחר. גם אם זה סתם סיפור, גם אם זה אמיתי, אפילו אם זה לשבחים וכוונות טובות.

שתי סיבות לעניין, אחת חיצונית ואחת פנימית:
החיצונית:

התעניינות מופרזת בחייו של האחר אינה עוזרת לו אלא מעיקה עליו. אף אחד לא רוצה להיות במוקד שיחה קבוע של אחרים. אף אחד לא רוצה שידברו עליו יותר מדי. אנשים זקוקים לפרטיותם ובטח לא שיתערבו להם וייעצו להם עצות כשהם לא שואלים.

הפנימית:

אדם העסוק בענייניו של האחר אינו עסוק בתיקון עצמו. אם חייך מעניינים, אם יש לך שאיפות ומטרות, אם יש לך במה לעסוק, לא תצטרך לעסוק בחיי אחרים. התעניינות מוגזמת במה שקורה לאחר היא נורת אזהרה שאין לך מספיק עניין בחייך שלך.

קשוט (תקן, בקר) עצמך ואחר כך קשוט אחרים. (בבא בתרא, ס)

התורה אומרת לנו לשמור על הגבולות, לכבד את הפרטיות, לתת לאחר את המרחב שלו ובטח לא לנסות להתאים אותו לתבניות שלנו.
כל אדם הוא עולם מלא, כל נפש ניצוקה בתבנית אחרת, איננו יודעים מה קורה בתוך ליבו וחייו של אף אחד, אין לנו שום זכות לשפוט.

אין להתבלבל בין לשון הרע ורכילות לבין עזרה הדדית. אהבה עוסקת באכפתיות, לא בחטטנות. עזרה צריכה להתבטא במעשים, לא בחפירות. כשאתה אוהב מישהו זה לא אומר שהוא אתה, זה לא אומר שהוא שלך, זה לא אומר שאין גבולות ביניכם. אהבה לזולת צריכה קודם כל את ההבנה שהוא מישהו אחר.
if you love somebody set them free – אם אתה אוהב מישהו שחרר אותו.

וְהַצָּרוּעַ אֲשֶׁר בּוֹ הַנֶּגַע, בְּגָדָיו יִהְיוּ פְרֻומִים וְרֹאשׁוֹ יִהְיֶה פָרוּעַ וְעַל שָׂפָם יַעְטֶה וְטָמֵא טָמֵא יִקְרָא. כָּל יְמֵי אֲשֶׁר הַנֶּגַע בּוֹ יִטְמָא, טמֵא הוּא. בָּדָד יֵשֵׁב, מִחוּץ לַמַּחֲנֶה מוֹשָׁבוֹ. 

עונשו של המצורע הוא נגע על בשרו והצורך לצאת אל מחוץ למחנה. האיש מסומן, אנשים אינם רוצים להתקרב אליו. הוא חייב לצאת לשבת בבדידות למשך שבוע מחוץ לחברת אנשים. במילים אחרות: התורה כופה עליו פרטיות, להיות עם עצמו, למצוא את המרחב שלו, את תחומי העניין שלו מתוכו, לבדו.

באופן פרדוקסלי אך כל כך חכם, התורה מלמדת אותנו שדווקא על מנת לבנות חברה עם ערבות הדדית, עם אכפתיות, אהבה וסולידריות, התנאי הראשון הוא לא להגזים בקרבה, לשמור כל אחד על מרחבו האישי, שלו ושל זולתו.

__________

11073992_911163268934209_1572442560_n

מכל המאכלים בעולם אין מאכל שמסמל בעיני את הפרטיות יותר ממרק מפני שמרק זו אולי המנה היחידה שאי אפשר לחלוק.

קערת מרק היא שלך בלבד. אתה צריך להתייחד איתה. חלק מהחוויה זה אפילו לאחוז את הקערה החמה בשתי ידיך ולרגע אחד אין כלום, זה אתה ורק אתה.

מרק ערמונים זו אחת החוויות הראשונות שלי מהיכרות עם עולם האוכל העשיר שמחוץ לבית. באחוזת שולמית בראש פינה, ערב פנטסטי שלעולם לא יישכח, הפעם הראשונה בה אכלתי שרימפס ופתאום הבנתי, פשוט הבנתי. גם מרק ערמונים היה שם באותה ארוחה וגם הוא היכה אותי בסנוורי ההבנה של טעם חדש וכמה עוד יש לי ללמוד ולהעמיק בעולם המופלא הזה של הבישול כאומנות.

מאז ועד היום אני בחיפוש אחרי אותה אמת של מרק הערמונים ההוא. יש משהו בערמונים שכאילו מבקש להפוך למרק. אפילו נגיסה בו במצבו הגולמי משדרת למוח: קרם! חום!.

יש משהו בשילוב של ערמונים ופטריות, שניהם באים מאותו עולם של טעמי אדמה לחה אחרי הגשם ביער. יש משהו בשילוב של ערמונים ותפוחי אדמה, שניהם באים מאותו עולם של שובע ונחמה.

אני לא אוהב מרקים טחונים גס. אני אוהב שהמרק הוא קרמי עד הסוף. חלק, אפילו מסונן. זה יותר מפנק בעיני. מצד שני, מרק במרקם אחד וטעם אחד הוא בעיני מאוד משעמם. אל תוך המרק הקרמי אני חייב להוסיף שלל טקסטורות מנוגדות וטעמים משלימים כדי שיהפך למנה שבאמת מזיזה משהו בסועד, שיש בה חוויה, שיש לה מה להגיד.

המרקים שלפניכם מהווים תמצית של האני מאמין שלי בהכנת מרק. זה בעצם בכלל אותו מרק, רק בשני מבטים שונים, פעם מהצד הכהה ופעם מהצד הבהיר.

 

מרק ערמונים

פסטיבל פטריות וקרוטונים מטוסט פרמז'ן

מרק ערמונים

רכיבים (8 מנות):

לשלב א':

400 גרם ערמונים קלופים

1 תפוח אדמה קטן, לבן, מקולף

1 שן שום

1 תפוח עץ "גרני סמית"

1 גזר

1 עלה דפנה

3 גרגרי פלפל אנגלי

קורט אגוז מוסקט מגורד

1 מקל וניל חצוי ומגורען

1 כפית מלח

10 גרם (1/2 חבילה) פטריות פורצ'יני יבשות

1/2 ליטר חלב

1/2 ליטר מים

לשלב ב':

125 מ"ל שמנת מתוקה

1 כפית דבש

2 כפות רוטב סויה

2 כפות ברנדי

 

אופן ההכנה:

שלב א:

מניחים בסיר את כל המרכיבים, מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה בסיר מכוסה 1/2 שעה, עד שתפוח האדמה רך.

טוחנים את המרק למרקם קרמי חלק.

שלב ב': 

מערבבים את כל המרכיבים ומוסיפים אל המרק תוך כדי טחינה. טועמים ומתקנים תיבול.

 

פסטיבל פטריות

רכיבים (8 מנות):

1 סלסלה פטריות שמפיניון

1 סלסלה פטריות פורטובלו

1 כף שמן

מעט מלח

מעט פלפל שחור גרוס

1 שן שום כתושה

2 כפות רוטב סויה

100 גרם ערמונים קלופים

10 גרם (1/2 שקית) פטריות פורצ'יני יבשות

100 מ"ל יין אדום

125 מ"ל שמנת מתוקה

 

אופן ההכנה:

משרים את הפורצ'יני ביין האדום ל- 1/2 שעה.

חותכים את הפטריות הטריות לקוביות גדולות.

חוצים את הערמונים לאורכם.

מחממים שמן במחבת עד שהוא לוהט ומקפיצים את הפטריות כ- 2 דקות עד להשחמה וריכוך קל.

מתבלים במלח, פלפל ושום, מוסיפים ערמונים ורוטב סויה ומביאים לרתיחה.

מוסיפים את הפורצ'יני יחד עם היין ומבשלים עוד כדקה ברתיחה חזקה עד שכל היין מתאדה.

מוסיפים את השמנת ומבשלים ברתיחה חזקה עוד כמה דקות, עד שהפטריות עטופות ברוטב סמיך.

.

קרוטוני טוסט פרמז'ן

רכיבים (8 מנות):

8 פרוסות לחם שחור

חמאה רכה

פרמז'ן איכותית

 

אופן ההכנה:

מורחים את פרוסות הלחם בחמאה.

פורסים פרמז'ן ל'סרטים' דקים באמצעות קולפן.

מניחים על פרוסת לחם פרמז'ן בנדיבות וסוגרים עם פרוסת לחם נוספת לקבלת כריך.

קולים את הכריכים בטוסטר עד לקבלת טוסט פריך ושחום.

חותכים כל טוסט ל- 4 משולשים.

 

הרכבה והגשת המנה

חומרים:

סירופ בלסמי (ניתן לקנות מוכן או לצמצם חומץ בלסמי עם מעט סוכר על להבה בינונית עד שהוא הופך לסירופ)

עירית קצוצה

 

אופן ההכנה:

יוצקים מרק לצלחת עמוקה.

מניחים במרכזו מפסטיבל פטריות היער.

מניחים מעל 2 קרוטוני טוסט.

מציירים מעל המנה כמה פסים של סירופ בלסמי.

מקשטים בעירית קצוצה.

 

IMG_20150320_200715

 

 

מרק תפוחי אדמה

ראגו תפוחי אדמה, בצל, פטריות וערמונים. טוויל עוף מעושן. שלג פרמז'ן.

 

מרק תפוחי אדמה

רכיבים (8 מנות):

100 גרם חמאה

1 בצל פרוס

1/2 כפית סוכר

4 תפוחי אדמה לבנים, קלופים וחתוכים לקוביות

1/2 ליטר מים

1/2 ליטר חלב

מעט אגוז מוסקט מגורד

1/4 כפית אוממי

1/2 כפית מלח

40 גרם פרמג'אנו מגורד

 

אופן ההכנה:

מאדים את הבצל בחמאה, חום נמוך, 10 דקות. לקראת סוף האידוי מוסיפים סוכר.

מוסיפים תפוחי אדמה, חלב ומים, מתבלים במלח, אוממי ואגוז מוסקט ומבשלים על להבה נמוכה חצי שעה.

טוחנים את המרק למחית חלקה.

מוסיפים למרק את הפרמז'ן תוך כדי טחינה.

טועמים ומתקנים תיבול.

 

ראגו תפוחי אדמה, בצל, פטריות וערמונים

חומרים (8 מנות):

2 תפוחי אדמה אדומים, קלופים וחתוכים לקוביות

1 בצל גדול חתוך לקוביות

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

3 כפות שמן

1 סלסלה פטריות שמפיניון, פרוסות

200 גרם ערמונים קלופים

50 גרם חמאה

3 גבעולי בצל ירוק פרוסים לטבעות דקות

 

אופן ההכנה:

מערבבים תפוחי אדמה, בצל, מלח, פלפל ו – 2 כפות שמן.

מניחים בתבנית בשכבה אחת ואופים ב- 200 מעלות, כ – 20 דקות, עד שתפוחי האדמה והבצל רכים וזהובים.

מחממים את כף השמן הנותרת במחבת ומקפיצים את הפטריות, כ – 2 דקות, עד שהן רכות.

מוציאים את הפטריות מהמחבת וממיסים במחבת את החמאה.

חוצים את הערמונים ומאדים בחמאה כמה דקות, עד שהערמונים חמים והחמאה מעט מזהיבה.

מוסיפים את תפוחי האדמה והבצל האפויים ואת הפטריות המוקפצות ומאדים הכל יחד 3 דקות.

מסירים מהאש ומערבבים פנימה את הבצל הירוק.

 

טוויל עוף מעושן

רכיבים (8 מנות):

8 פרוסות של פסטרמה עוף מעושן מאיכות טובה

20 גרם שומן אווז או שומן עוף או שמן

 

אופן ההכנה:

ממיסים שומן במחבת רחבה.

מטגנים את פרוסות העוף בשומן על להבה נמוכה, כמה דקות מכל צד, עד שהן זהובות ופריכות.

 

הרכבת והגשת המנה

רכיבים:

פרמז'ן מגורדת דק

 

אופן ההכנה:

מניחים במרכז צלחת עמוקה מראגו תפוחי האדמה – בצל – פטריות – ערמונים.

יוצקים מרק לצלחות מסביב לראגו.

מניחים מעל הראגו טוויל עוף מעושן.

מפזרים מעל משלג הפרמז'ן.

 

IMG_20150330_214438

הפוסט הזה פורסם בקטגוריה אוכל נפש.‏ קישור ישיר לפוסט.

3 תגובות על עזוב אותי בשקט

  1. מאת איריס_ד‏:

    מעניינת ההתייחסות שלך דוקא לפרשת מצורע כאשר יש לנו השבוע את פרשת קדושים, שמתייחסת לא רק למעשה (ללכת רכיל), אלא גם לטוהר המחשבה המקדימה את המעשה.
    2 שאלות בעניין המרקים:
    מרק ערמונים: האם אפשרית וריאציה שהיא לא חלבית, כחלק מארוחה בשרית?
    מרק תפו"א: למה חשוב שתפוחי האדמה יהיו לבנים?
    תודה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook