ילדותי השניה

 

גלידת פופקורן. טארט קרם חלב ובננות בקרמל  למתכון

 

לפני שלוש וחצי שנים היא נולדה. אילה. הנסיכה שלי, שהפכה לי את החיים למשל.

המנה המוצגת בפוסט הבא נולדה כתוצאה מהמסע שלי איתה.

_____

 

כשהייתה תינוקת, פתחתי את קופסת הסימילאק להכין לה בקבוק ופתאום הבחנתי בריח מתוק, שמנתי ומפתה שעולה אלי מתוך הקופסא.

כשזה מגיע לאוכל אני בחור אמיץ, לקחתי כפית וטעמתי. הטעם אכן היה מתוק, אך לא המתיקות המוכרת של סוכר אלא מתיקות אחרת, מקסימה, משגעת, חלבית.

הסתכלתי ברכיבים על האריזה ולא היה שם סוכר, המרכיב שהופיע ראשון ברשימה היה אבקת חלב. פתחתי את הארון, הוצאתי קופסא של אבקת חלב רזה, (שעד לאותו רגע השימוש שלי בה היה מינימלי) והתחלתי לרחרח. הריח היה אותו ריח וגם הטעם היה זהה. כך הפכה אבקת חלב לאחד המוצרים השימושיים ביותר במטבח שלי וכך החלה ההתאהבות שלי בלקטוז.

_____

 

לקטוז הוא סוכר החלב.

הסוכרוז – שהוא הסוכר הלבן המוכר – אינו הסוכר היחיד בעולם, ישנם עוד הרבה מאוד סוגי סוכר.

אך מכל הסוכרים שאני מכיר לקטוז בעיני הוא המופלא מכולם.

המתיקות החלבית היא עדינה ומרומזת והיא צופנת בתוכה את כל מה שאמא יכולה לתת לתינוקה: רחם, חום, בית, ילדות, אהבה.

האדם הוא היונק היחיד שממשיך לצרוך חלב גם בבגרותו, מפני שהאדם ממשיך לחפש תמיד את ילדותו.

מה הוא סוד המשיכה העצום שיש לאדם אל החלב? מדוע חלב ניגר מסמל שפע? איך זה שריח הגבינות משכר אותנו? מה יש בחתיכת חמאה גדולה נמסה אל תוך סיר מבעבע שמעורר את שמחת הלב?.

הסיבה היא שהחלב הוא שורש כל המזונות וביקום שלנו הכול שואף לחזור לשורשו.

בעלייה אל המקור הראשוני טמונה יכולת ההתחדשות וההיטהרות, מהפך העצב לצחוק והמר למתוק. ובאופן עמוק יותר: המתיקות שבתוך המרירות והעצב שבתוך הצחוק.

על בסיס הפסוק "אם יהיו חטאיכם כשנים (אדומים), כשלג ילבינו" , אמרו חז"ל שדמה של האם שאינו ניגר בזמן ההיריון, הופך לחלב שיזין את תינוקה.

הצבע האדום מסמל את הקושי, הצער, העמל ואילו הלבן מסמל טוהר, עדנה, נחת. אך אצל האמא הכול אחד. הדם חוזר להיות חלב.

אנו נולדים בטוחים וחבוקים, עם התבגרותנו אנו צוללים אל החיים, תלאותיהם וסיבוכיהם ושם בתוך התהום צריך למצוא את חוט השני המקשר אל הסיבה הראשונה.

החלב שאנו צורכים לכאורה אינו חלב אימנו. אך ארץ ישראל נקראת "ארץ זבת חלב ודבש" – החלב אינו בא מן הפרה אלא מן האדמה, והאדמה היא האמא הקדמונית של כולנו, ממנה באנו ואליה אנחנו הולכים.

 

"פעם בלילה, בהיותי חונה עם הצבא בשדה, שמעתי מרחוק, מעבר כפר אחד, קול פרה גועה חזור וגעה בעצב. זו היתה הפעם היחידה שבה דימיתי לשמוע דבר מה הדומה לקול האדמה" (מתוך "שתיקת האדמה" בפתיחת ספר החיים כמשל, פנחס שדה).

_____

 

מי שאלרגי אלרגי, אני לא מתווכח.

אבל לשאר הציבור: איך אפשר לוותר על מוצרי חלב? איזה תחליף יש לזה?

כל אלה שקוראים להימנע ממוצרי חלב, בטענות בריאותיות שונות ומפוקפקות, דומים בעיני למי שיקרא להימנע מיחסי מין בגלל חשש להתכווצות שרירים.

­_____

 

"חלב ודבש" – מדוע הם מוזכרים יחד? מפני שבחלב יש מתק כמתקו של הדבש.  כשאנחנו רואים ילד אנחנו אומרים "איזה מתוק", ובכל מאכל צריכה להיות מתיקות מרומזת.

טעמי מתק החלב מתגברים ומתחזקים בעת שהוא מתבשל ומצטמצם וסוכריו מתחילים להתקרמל. אפשר להבחין זאת בטעמו של "חלב מרוכז ממותק" , מוצר שאני אוהב במיוחד (נסו לחפש את זה שאינו מכיל שומן צמחי).

בטמפרטורות גבוהות יותר הוא הופך לריבת חלב ואז טעמי החלב נחלשים ומורגש בעיקר הקרמל של הסוכר.

כדי להדגיש את הרמוניית הטעמים: חלב – סוכר – קרמל. יצרתי טארט המורכב מתחתית עוגיית בצק פריך חלבי – חמאתי, מעליו קרם חלב ומעל הקרם מדליוני בננה מצופים בגבישי סוכר מותכים לקרמל.

קרם פטיסייר תמיד מבוסס על חלב, אך לרוב בחיזוקי טעמים אחרים, בעיקר של וניל. למנה הזו התאמתי קרם ללא וניל שכל כולו מתיקותו העמוקה והראשונית של החלב.

 

­_____

 

חזרה אל הסיפור, שנתיים וחצי אחר כך:

אילה ואני בסינמה סיטי, רואים את הסרט "אלפא ואומגה". אילה מסבירה לי שאם יהיו בסרט קטעים מפחידים אני צריך לשמור עליה. היא נראית כל כך מתוקה עם משקפי התלת מימד, מרוכזת כולה בסרט, שום דבר לא מסיח את דעתה.

עד ש:

–          אבא , כשתהיה הפסקה תקנה לי כזה.

אני מסתכל שמאלה לראות מה זה "כזה" ואני רואה ילד כבן חמש עם דלי ענק של פופקורן.

–          לא נראה לי שתאהבי את זה

טעיתי. רבע שעה אחר כך היא חיסלה בתאבון חופן בריא מהמתקתק – מלוח הזה.

ואחרי הסרט:

–          אבא, בא לי גלידה

ומה יכול להפוך אבא טבח למאושר יותר מאשר ילדה שבוחרת חצי סורבה פטל וחצי גלידת שוקולד מריר ועוד אומרת לי:

–          אבא, הגלידה שאתה מכין יותר טעימה

ואז הגיע אלי רעיון: אוהבת פופקורן ואוהבת גלידה של אבא – אבא יכין לך גלידת פופקורן.

ואכן, מהטעימה הראשונה הילדה התמכרה.

_____

 

ולמה החיבור הזה בין טארט החלב לגלידת הפופקורן? כמו תהליך הגדילה של ילד. בהתחלה חלב אם וחלב מבקבוק, אחר כך בננות מעוכות ודייסת תירס.

 

גלידת פופקורן. טארט קרם חלב ובננות בקרמל

 

גלידת פופקורן

מרכיבים

נוזל פופקורן:

  • 125 גרם פופקורן מוכן
  • 8 גרם מלח
  • 90 גרם חמאה
  • 75 גרם סוכר
  • 750 גרם מים
  • גלידת פופקורן:
  • 400 גרם נוזל פופקורן
  • 100 גרם חלב
  • 50 גרם שמנת
  • 25 גרם אבקת חלב רזה
  • 50 גרם סוכר
  • 30 גרם סוכר אינוורטי
  • 40 גרם תערובת לגלידה

הוראות הכנה

  • לנוזל: מבשלים יחד את כל החומרים 5 דקות. מסננים ולוחצים את הפופקורן היטב אל המסננת כדי למצות כמה שיותר נוזל. מעבירים למעבד מזון וטוחנים 3 דקות.
  • לגלידה: מערבבים היטב את כל החומרים ומחממים עד לקבלת מסה אחידה. מצננים לפחות 8 שעות. מקפיאים במכונת גלידה.

 

פופקורן בקרמל מלוח

מרכיבים

  • 150 גרם פופקורן מוכן
  • 200 גרם חמאה
  • 250 גרם סוכר אינוורטי
  • 200 גרם סוכר
  • 150 גרם חלב מרוכז ממותק
  • 2 גרם מלח

הוראות הכנה

  • מניחים פופקורן בקערה אחת גדולה מאוד או בכמה קערות קטנות יותר, חשוב שהפופקורן יהיו מרווחים.
  • מחממים יחד חמאה, סוכרים, מלח, חלב מרוכז ומלח, עד רתיחה חזקה. מבשלים ברתיחה חזקה 2 -3 דקות, עד לקבלת עיסה סמיכה.
  • יוצקים את התערובת על הפופקורן החם ומערבבים היטב לציפוי אחיד.
  • מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומייבשים ב -120 מעלות, 45 דקות.
קרם חלב

מרכיבים

הוראות הכנה

  • מניחים יחד את כל המרכיבים במעבד מזון וטוחנים 2 דקות.
  • ממתינים 10 דקות
  • טוחנים שוב 2 דקות עד לקבלת קרם חלק
  • מעבירים לשק זילוף ושומרים בקירור.
עוגיות סבלה

מרכיבים

  • 100 גרם אבקת סוכר
  • 250 גרם חמאה רכה
  • 2 חלמונים
  • 350 גרם קמח עוגה
  • 2 גרם מלח
  • 1 כפית מחית וניל
  • 20 גרם אבקת חלב רזה

הוראות הכנה

  • במיקסר עם וו גיטרה או במעבד מזון טורפים יחד חמאה, וניל, אבקת חלב וסוכר כ- 2 דקות, עד לקבלת קרם אחיד ואוורירי.
  • מוסיפים חלמונים ומעבדים עוד כדקה עד לקבלת מרקם חלק ואחיד
  • מוסיפים מלח וקמח ומעבדים עד לבצק אחיד.
  • יוצרים כדור, משטחים, עוטפים בניילון נצמד ומקררים היטב.
  • מרדדים לעלה בעובי 1/2 ס"מ וקורצים ריבועים של 5*5 ס"מ.
  • מצננים שוב ל – 10 דקות במקפיא.
  • אופים ב- 170 מעלות, 10 – 12 דקות להזהבה קלה בלבד. .
טארט קרם חלב ובננות

מרכיבים ל- 10 מנות:

  • 10 עוגיות סבלה
  • קרם חלב
  • 40 פרוסות בננה דקות
  • 1 כף חמאה חומה
  • סוכר חום בהיר (דמררה)

הוראות הכנה

  • מסדרים 4 פרוסות בננה בחפיפה כמרובע. מורחים בחמאה חומה ומעבירים לקירור עד ההגשה.
  • חוזרים על הפעולה עם יתר הבננות לקבלת 10 ריבועי בננה מרוחים בחמאה חומה.
  • מזלפים על עוגיית הסבלה פסים עבים של קרם חלב.
  • מוציאים את ריבועי הבננה מהמקרר. מפזרים סוכר דמררה ושורפים בעזרת ברנר לקבלת קרום קרמלי.
  • מניחים בעדינות את ריבוע הבננה על הטארט.
הגשת המנה

מרכיבים

  • טארט החלב והבננות
  • גלידת פופקורן
  • פופקורן בקרמל מלוח

הוראות הכנה

  • מזלפים מעט קרם חלב על הצלחת ומניחים מעל כדור גלידה.
  • מניחים את הטארט לצד הגלידה.
  • מפזרים מסביב מהפופקורן המקורמל

תודה רבה לתומר שפרן, צלם מוכשר וחבר יקר, על התמונות היפות.

 

 

הפוסט הזה פורסם בקטגוריה דובדבנים.‏ קישור ישיר לפוסט.

9 תגובות על ילדותי השניה

  1. מאת ענת סקילי‏:

    גם כייף לקרוא וגם נראה טעים כ לכף
    שכמעט מרגישים את הטעם על השפתיים

  2. מאת רותם‏:

    יש לי מחר יום הולדת…. (רמז רמז)

  3. מאת קובי פיין‏:

    …רץ לקנות פופקורן ואבקת חלב,חייב לעשות גלידה,זוכר את הטעם ומתגעגע,גלידה מדהימה!
    החזרה למקורות השורשיים בכתיבתך מעלה בי מחשבות נוגים ביחס לילדותי ,געגועים לתמימות,
    זיכרונות של טעמים …היו ימים.

    • מאת יניב גור אריה‏:

      אלו לא רק ימים שהיו בעבר, אנחנו כל החיים עורגים אליהם והם מעצבים אותנו. ובגלל שהטבע הוא טבעתי ככל שאנחנו גדלים ומתרחקים מאותם ימים, כך אנו גם מתקרבים אליהם.

  4. נראה נהדר – מזכיר לי קינוח שהיינו עושים בצרפת במסעדה בה עבדתי….

  5. מאת רותם‏:

    והנה מה שקורה כשילד בן חמש זוכר קינוחים לאורך זמן:
    "אמא, את יכולה להכין לי פופקורן של יניב?"
    יכולה גם יכולה, מסתבר. אוף. אי אפשר להפסיק לכרסם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook